Tótvázsony

Könyvtár

Schönwald Mária Községi Könyvtár
 
Tótvázsony, Magyar utca 101. /Tetőtér
Tel.: 06 88/266-194
Mobil: 06 70/529-6720
E-mail: [email protected]
 
Könyvtáros: Felhoffer Antónia
 
Nyitva tartás:
hétfő:             8.30-12.00, 13.00-18.00
kedd:              8.30-12.00, 13.00-18.00
szerda:           8.30-12.00, 13.00-18.00
csütörtök:      8.30-12.00, 13.00-18.00
péntek:          8.30-12.00, 13.00-16.00
szombat:         Zárva
vasárnap:        Zárva
 
Szolgáltatások:
- könyvkölcsönzés
- folyóiratolvasás
- helybenhasználat
- könyvtárközi kölcsönzés
- online katalógus  EKMK - Corvina Katalógus
- ingyenes számítógéphasználat 2 gépnél
- internet
- információkeresés adatbázisokban
- információszolgáltatás
- gyereksarok
- rendezvények (kiállítás, író- olvasó találkozó, könyvbemutató,...)
 
Sürgős esetben értesítendő:
Szendrei Szilárd tel.: 06 20/621-0631
 
 
 
 
Schönwald Mária Községi Könyvtár - Könyvajánló:
 
 
Lackfi János – Vörös István
Apám kakasa
 
A két kortárs költő, Lackfi János és Vörös István az Apám kakasa legújabb kiadásához a korábban megismert és megszeretett több mint félszáz költemény mellé most egy újabb tizenegy klasszikus verset válogatott.
A jól ismert verssorok ott csörögnek, ott zörögnek a gyerekkobakokban réges-régóta. Valósággal belénk nőttek, szeretettel dédelgetjük őket, nélkülük nem lennénk azok, akik vagyunk.
De mi lenne, ha ezek a dalok, mondókák, történetek ma íródtak volna, egy olyan világban, ahol van pizza, mobiltelefon, cementgyár, Rubik-kocka, parabolaantenna és tévé?
Fura teremtmények öltenek testet, felbukkan az apám kakasa, az após macskája, a pöfögő Suzuki, a sanyarú savanyú uborka, a körömemberke, Kövér Lajos és Tányér Kázmér is. Meg ott vannak a sorok mögött a szerzők hús vér gyerekei, akik belakják és körbebukfencezik ezt a rugalmas, színes, félig régi, félig mai világot.

Az Apám kakasa népszerű költeményei elhitetik minden kisiskolással, hogy verset olvasni gyerekjáték!
 
 
 
Elena Ferrante
Briliáns barátnőm
 
Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek szegény, poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást, egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki.
Egyikük úgy dönt, hogy nem tanul tovább, és tizenhat évesen férjhez megy, a másikuk a gimnáziumot és a tudást választja. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a tőlük telhető legnagyobb függetlenséget kivívni.
Briliáns barátnőm egy négykötetes regényfolyam első része, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg. Elena Ferrante egy élethosszig tartó, különösen intenzív barátság történetét írja meg a Nápolyi regényekben. Gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával követi szinte lépésről lépésre két főszereplője kislány- és kamaszkorát, nővé, anyává érésüket, személyiségfejlődésüket, egymásra gyakorolt hatásukat, a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.
 
 
Kevin Leman
Születési sor(s)rend
 
Milyen szerepet játszik a születési sorban elfoglalt helyünk abban, hogy olyan emberré váltunk, amilyenek ma vagyunk? Akárhová is érkeztünk a sorban, ez a pozíció számtalan módon rányomja a bélyegét az életünkre. Alapvetően meghatározza a személyiségünk alakulását, a kapcsolatainkat. A könnyed és szórakoztató, mégis informatív olvasmány, humorral és sok példával fűszerezve ad támpontot saját személyiségünk eredőinek jobb megértéséhez, a harmonikusabb párkapcsolathoz, az elsőszülött, középső vagy épp legkisebb gyerekek neveléséhez, és ahhoz, hogy jobban eligazodjunk a kapcsolatok útvesztőjében az élet minden területén.
 
 
 
 
A könyvtár: