Tótvázsony

Tótvázsonyi téglák

Tótvázsony bélyeges téglái
 
Tótvázsonyban az 1900-as századfordulón jelentős ipari üzem működött, az Altstäder Ignác-féle téglagyár, amely jó minőségű téglával látta el a környék építkezéseit. Így pl. a közeli balatonszőlősi református elemi népiskola építésekor erről a téglagyártól rendeltek meg 10. 000 db téglát.  A téglagyár telep lakottságára vonatkozólag a veszprémi római katolikus püspökség 1901-1903 évi sematizmusa tartalmazott először adatokat, a téglaházban 9 fő lakott. Ezt követően 1909-ben már nem tettek említést róla. Az egykori téglagyár területén rengeteg téglatörmelék és kő található a felszínen. A kemence maradványaiból arra következtethetünk, hogy a kemence falai kőből voltak, a vizet pedig a ma is működő forrás biztosította. A téglagyár maradványa a jelenlegi Bakos völgyben találtható, az Alstädtler ház a jelenlegi Mázár ház. Betűjelei: AI, IA, A1881I, A1888I, A1889I, A1890I, A "szív"I, A"korona"I, . fellelési ponjtai: Tótvázsony, Vászoly, Nagyvázsony, Mencshely, Balatonakali, Veszprém.
 
Tótvázsony másik téglagyára a közigazgatásilag ide tartozó Kövesgyűrpusztán létesült. Ez volt a Freystädtler-féle téglagyár. Mint az előző, ez is az 1800-as évek végén készült. A világháború után egyik sem épült újjá, az 1930-as Koffler jegyzék egyiket sem említi.
 
A kövesgyűrpusztai kutatásban sikerült megtalálni a ma is létező uradalmi cselédházak közelében az egykori agyaggödör és téglaégető maradványait. A helyszínen elszórtan FA és F monogramos téglákat lehet találni. A kövesgyűri telepen és Tótvázsonyban további F (Freystädtler), FA (Freystädtler Antal), FV (Freystädtler Vilmos), és FJ (Freystädtler Jenő) jelű téglákat sikerült begyűjteni. Párhuzamosan Freystädtler Szigligeti birtokán is lehet találni hozzá köthető téglajeleket.  A mai vár alatti szolgálati lakás lépcsőjéből, a helyi borospincéből és az egykori birtokán talált téglarakásból kerültek elő olyan hasonló téglák, mint Kövesgyűrpusztán. Szigligeten téglaégetésre utaló nyomokat eddig nem sikerült találni, így a téglák gyártási helye valószínűleg a kövesgyűrpusztai gyár lehet. További lelőhelyek: Vászoly, Nagyvázsony, Mencshely, Veszprém, Kaposvár.