Tótvázsony

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 
Tótvázsonyban egy 1997-ben történt tűzeset után kezdődött el az önkéntes tűzoltó egyesület szervezése. Az egyesület 1998. március 1-én alakult, meg 12 fővel. A megalakulását, egy németországi tűzoltóság technikai eszközökkel segítette. Az adományozó német tűzoltókkal a mai napig szoros barátságban vagyunk. Évente találkozunk velük és továbbra támogatnak bennünket eszközökkel és védőruhákkal.
1999 óta minden évben indulunk, az önkéntes tűzoltók megyei versenyén. Minden évben sikerrel szerepelnek csapataink a versenyeken, amit számos serleg és oklevél bizonyít. Az eltelt évek számánál jóval több első helyezést értünk el a versenyeken. A serlegek és oklevelek megtekinthetők a szertárban. A szertárt az önkormányzat építette 2000-ben és adta a tűzoltók használatába.
2002 őszén Tótvázsony testvér település, Dobel, egy nagyon jól felszerelt Mercedes tűzoltó gépjárművet adományozott a falunak. Az autót az önkormányzat átadta a tűzoltó egyesületnek.
Az egyesületnek jelenleg 19 tagja van. 18 fő rendelkezik alapfokú tűzoltó szakmai végzettséggel. Az egyesület parancsnoka hivatásos tűzoltó.
2016. május 1-től egyesületünk önállóan beavatkozó egyesület lett. Elsőként Veszprém megyében, és jelenleg is egyedül mi vagyunk önállóan beavatkozók a megyében. Ez azt jelenti, hogy a káresetekhez a hivatásos tűzoltók nélkül is vonulhatunk. A helyszínen önállóan végezhetjük a mentést. Így a település lakói gyorsabban kaphatnak segítséget, ha a tűzoltókra van szükségük. Az elmúlt években, legtöbbször vizet szivattyúztunk ki elöntött pincékből, veszélyessé vált fákat vágtunk ki és műszaki mentéseket végeztünk baleseteknél. Évente 2-3 tűzesethez vonulunk. Részt vettünk például a 2013. márciusi havazás, az esőzés, ami majdnem elmosta Kövesgyűrpusztát, valamint három szélvihar okozta károk felszámolásában.
 
Elérhetőségeink: 06 70/5795-777
06 20/3277-427
A fenti elérhetőségeinken kérhetik az egyesület segítségét.