Tótvázsony

Komatál hagyománya

Komatál hagyománya
 
2014 őszétől folyamatosan működtetjük a Komatál vitel hagyományát. Azóta több, mint 50 komatál talált gazdára azoknál a tótvázsonyi és kövesgyűrpusztai családoknál, ahol kisbaba született.
A születést követően megvárjuk, hogy hazaérkezzen a baba és anyuka a korházból, majd felvesszük a kapcsolatot velük, és megbeszéljük melyik nap vihetnénk a komatálat. Amikor közösen kitaláltuk a napját, meghirdetjük a helyi közösség tagjai számára, hogy kinek viszünk és esetleg milyen étkezési szokásai, eltérései, kérései vannak a családnak. 2-3 napunk van ilyenkor erre. A kijelölt nap délelőttjén mindenki behozhatja a vállalt finomságot (általában egy kistányérnyi süteményt, olykor sült húst, egy üveg házi lekvárt, házi sajtot) és mi az általunk felkért asszony által készített levessel együtt elvisszük a családhoz. Nem babalátogatóba, nem vendégségbe megyünk, olykor az előtérben lévő kisasztalra pakolunk ki, és már jövünk is el. Ilyenkor nincs fotózás sem az átadásról, ez annál diszkrétebb pillanat, mint hogy ezt képeken mutogassuk, vagy közzé tegyük az interneten. A komatálról még elvitel előtt készítünk képeket, így dokumentáljuk a programot.
 
A komatál a helyi újszülöttek köszöntésének "ünnepe", de emellett az újszülött családjának közösségbe invitálása, és a helyi közösség közös összefogása is egyben. A tálba, melyet az önkormányzat finanszíroz és Pécsi Krisztina fazekas készít, húslevest teszünk. E mellé településünk családjai, anyukái, a Mini Manó klub tagjai sütnek, főznek. A helyi Hímző Műhely egy hímzett kenyérkendőt, néhány anyuka saját készítésű babaruhát, szappant küldenek a komatál csomagba. A tál mellé menükártyát teszünk, melyről látják, ki mit küldött nekik. Ezzel is követjük a hagyományt, és egyben erősítjük a helyi közösség közötti kapcsolatokat. A polgármester ír egy képeslapot az újszülöttnek, köszönti a helyi közösségben.
Programunk jelentős mértékben az újonnan beköltözők egyik első megszólítása is egyben. Eleinte nehéz volt összeszedni 5-6 különböző ételt, ezért saját kollégáink családtagjaink segítettek be, hogy minden család szép gazdag tálat kapjon, de az elmúlt években már inkább néha az volt a „baj”, hogy kétszer kellett az autótól fordulni a sok finomsággal. Bárki, aki küldene valamit nem utasítjuk vissza, hiszen ez a barátkozás egy formája. Bárki küldhet, de csak saját készítésű terméket, ételt, viszont bolti termékeket nem fogadunk el! Az ételek terén sincs megkötésünk, nem szükséges a hagyományos ételeket készíteni, egyedül a család étkezési kéréseit kell figyelembe venni.
 
Ez első évben készítettünk egy kisfilmet, hogy reklámozzuk a komatál programba való bekapcsolódást:
https://www.youtube.com/watch?v=nZTwq1SkAIE
 
Minden született gyermek kap komatálat, aki Tótvázsonyban, vagy a hozzá tartozó Kövesgyűrpusztán születik, és elfogadja ezt ajándékként. Eddig 1 család kivételével mindenki elfogadta. Aki elutasította, annak a családnak is vittünk egy Polgármesteri üdvözlőlapot. Azon gyerekek születnek ide, akiket ide hoznak haza a korházból, itt van a családjuk és a kisbaba ágya. Évi 12-15 tálat viszünk, de ez az évben nagyon összevissza van elosztva. Idén (2019-ben) április végéig 1 sem volt, május júniusban 7 gyermek várható. Ez alapján olykor 1 hétre 2 tál is kerül, ekkor is nehezebb a közösséget 2-szer egymás után bevonni. Mi csak 1 nap viszünk komatálat,de előfordult már, hogy az általunk vitt komatál utáni napokban is vittek a családnak ételeket.
2018-ban a helyi Értéktár Bizottság felvette ezt a programot Tótvázsony Értéktárába. Dudar település átvette a programot, és elindította a településükön. Voltak az évek során olyan helyi családok, akik vittek saját maguk által készített komatálat baráti körben más településen született gyermeknek, de testvételepülésünkre, a németországi Dobelbe is került már komatál.
 
2019-ben bekerült a Nemzeti Művelődési Intézet SZIN folyóiratába és a MTVA TV műsorába.
https://nmi.hu/2019/04/29/csaladi-es-kozossegi-utjaink-megjelent-a-szin-kozossegi-muvelodes-idei-elso-lapszama/?fbclid=IwAR21yjqdyb0SyuXl8maHaKyzAKfoUGZfQACv2GvPyWp_SfX3xMo2VyKLqEs