Tótvázsony

A kóbor kutyák gazdái büntetésre számíthatnak

 
 
Településünkön sajnos gyakori, hogy a közterületen az elszökött kutyák sétálnak. Vannak renitens kóborlók, akik rendszeresen az utcán vannak, veszélyeztetve ezzel a gyalogos és a közúti közlekedőket.
 
Nincs veszélytelen kutya, még a legkisebb eb is meg tud ijeszteni, fel tud lökni egy kisgyermeket, vagy a kocsik elé szaladva balesetet okozhat.
 
A kóborló kutyákról fotó készül és a Veszprémi Kormányhivatal illetékes osztálya el fog járni a tulajdonossal szemben.
 
Nem célunk, hogy a véletlenül kiszökött kutya gazdáit büntessük, de az nem megengedhető, hogy van, akinek rendszeresen az utcán van a háziállata.
 
Legyünk felelős állattartók, figyeljünk oda az állatok tartási körülményeire, egészségi állapotára, de mindezt a „kerítésen belül”.
 
Tájékoztató a kutyatartás szabályairól
 
Az ebtartás szabályait az alábbi jogszabályok írják elő:
41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról
 
Szabálysértést akkor követ el a kutyatartó, ha: a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beengedi, illetőleg beviszi.
 
Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.
 
A 2012. évi II. törvény (szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről) fenti szakaszainak megszegésével, az ebtartó a „Veszélyeztetés kutyával” tényállását valósítja meg. A szabálysértés elkövetése szankciót vonhat maga után, az elkövető szabálysértési bírság kiszabására számíthat. Helyszíni bírság esetén 5.000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig, egyéb esetben pedig 5.000,- Ft-tól 150.000,- Ft-ig terjedhet a bírság összege.
 
Póráz és szájkosár
Belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
 
Szájkosár használata csak akkor kötelező belterületi közterületen való sétáltatáskor, ha másként nem tudjuk biztosítani, hogy ebünk ne veszélyeztessen másokat, illetőleg tisztában vagyunk azzal, hogy kutyánk agresszív viselkedésre hajlamos, vagy ebünk “veszélyes ebként” van nyilvántartva, illetőleg ha más jogszabály azt kötelezővé teszi egyéb jellemzők miatt.
 
 
Önkormányzat Tótvázsony