Tótvázsony

Tótvázsony Televízió

Tótvázsony Televízió

 
A Tótvázsony TV médiaszolgáltatási tevékenységét és műszaki fejlesztését a
Médiatanács a a Magyar Média Mecenatúra Program keretében támogatja.
 
 

Főszerkesztő: Szendrei Szilárd

E-mail: [email protected]
Tel.: 06 88/266-194
Mobil: 06 20/621-0631
 
 
Alakult: 2007. február 4.
A Helyi Televíziók Országos Egyesületének tagja.
Alakulás körülményei: 1200 fős falunkban évek óta terv volt egy helyi TV csatorna elindítása.
A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület 2002-ben alakult 5 év alatt komoly szervezetté vált, szerteágazó tevékenységekkel, irodával, alkalmazottal és közel 30 önkéntessel. Éves költségvetésünk 2006-ban –amikor még nem volt TV csatornánk- 7.2 millió forint volt. 2007 elejére eljutottunk oda, hogy fel tudjuk vállalni ezt a feladatot. Ehhez nagyban hozzájárult az, hogy 2007 márciusában fel tudtunk venni még egy embert főállású alkalmazottnak. Így jelenleg egyesületünk sok más feladatával összehangoltan végzi a műsorszolgáltatói feladatokat.
 
Múlt:
A 2007-es év próbaévnek számított abban a tekintetben, hogy mindenki egy kicsit elnézőbben számolta fel a költségeket felénk, de sikerült jelentősebb támogatások nélkül is színvonalas adást nyújtani. 2008-ban jelentős fejlesztéseket tudtunk véghezvinni mind működést, ismertséget tekintve, mind pedig a technikai fejlesztés terén. 2009-ben sikerült az adásszerkezetünket az igényeknek megfelelően átalakítani: minden adásunknak van ismétlése, a képújság alatt zene szól, a TV-ben leadott információkat papír alapon is megjelentetjük. 2010-ben az önállóságunkat tudtuk kialakítani: már nem kell minden szerkesztett adásunkat külső vállalkozóval készíttetni, saját magunk tudunk kamerázni, vágni, archiválni. 2011-ben teljesen saját lábra álltunk, külső vállalkozóval már csak egyedi esetben készíttetünk adásokat, emellett színesítettük a műsortervünket és javítottuk eszközparkunkat is. A legfőbb változás azonban 2011 novemberében történt: a Tv-nek végre saját stúdiója lett az általunk működtetett Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben, ahol más kommunikációs feladatokat is meg tudunk oldani. 2012-2015 között stabil működtetést, változatos programokat és további kisfilmeket tudunk felmutatni. 2016-os évben új célok jelentek meg Tv stúdiónk számára, filmes szakemberekkel dokumentumfilm készítésbe kezdtünk a helytörténeti témák feldolgozása érdekében. szerencsére ebben az évben sikerült további technikai eszközöket beszerezni.
 
A műsorszolgáltatás körülményei:
Egy alkalmazottunk dolgozik a Tv-nél, teljes munkaidőben. Szendrei Szilárd a képújság szerkesztést, hirdetések ügyintézését, műsorszerkezet kialakítását, az operatőri munkák mellett a szerkesztett adásokat készíti, a támogatások beszámolását végzi és koordinálja a Tv-nél dolgozó önkéntesek munkáját, ill. az archívum kezelését intézi teljes munkaidőben.
A két önkéntesünk segíti a képújság anyagainak összegyűjtését, rendszerezését, képújsággá szerkesztését, illetve az alkalomszerűen operatőri, szerkesztői munkát végeznek, illetve az archívumot írják ki DVD-re.
Külső vállalkozó segít be az adások készítésébe, ha nem tudjuk a vállalt munkák mellett végezni a feladatot.
A képújságot naponta frissítjük Photo News III. programmal, önkéntesek munkája készít elő, Szendrei Szilárd rendezi őket sorba, és engedélyezi megjelenésüket, ezután kerül adásba időzítéssel.
A szerkesztett adásokat .MPEG2 formátumban küldjük adásba automatikus időzítéssel adjuk le a meghatározott rendben. Ezekből DVD-re írva archiválunk.
Adásaink mindegyike SD felbontású, archiváláskor is 720*576-os felbontásban kerülnek DVD-re. Adásainkat folyamatosan rögzítjük a kimenő jel alapján, és azt minimum 60 napig tároljuk.
 
Hatása:
Szinte a falu összes eseményét felvesszük, és adásba adjuk ezzel segítve falunk közösségi programjainak reklámját, és a közösségi élet erősítését. Egyesületünk is megerősödött általa, illetve kiegészítő projektjeinkkel a falunk szervezetei és közösségi programjai is jelentősen fejlődtek.
 
Idei tervek:
Sváb értékgyűjtése a térségünkben, nemzetközi kutatómunka keretében, videós és fotós dokumentálással.
 
TOVÁBBI MŰSORSZOLGÁLTATÓKKAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS:
Egyesületünk jó kapcsolatokat ápol a Szentgál TV-vel, az Akali Tv-vel és a Tihany TV-vel. Technikai segítségnyújtás, egymás munkájával besegítés mellett a Tihany Tv-től kapunk kész anyagokat, amiket mi is sugárzunk, erre fenntartott műsorsávban. Távolabbi Tv szolgáltatókkal személyes kapcsolatok alakultak ki, de inkább csak a HTOE Egyesületbeli találkozókon tudunk egymással tapasztalatot cserélni.
 
TECHNIKAI, ESZKÖZHÁTTÉR:
Stúdió/iroda
12 nm-es stúdiónk a helyi Polgármesteri hivatalában lett kialakítva, 180 nm-es közösségi szolgáltató ház- Tetőtér- részeként –könyvtár, teleház, közösségi tér, iroda- kapott helyet.
 
Felvételeinket megtekintheti:
https://www.youtube.com/channel/UCTYiNKaCGHy5wn4e7y4DVSA